Ysteriet

Ysteriet


Vi yster av rå melk fra gårdens egne kyr. Vi har en besetning av telemarksfe og NRF, som sørger for ystemelk av høy kvalitet. Melka fraktes ned i ysteriet rett etter melking, fortsatt varm fra kua. Der separeres melka  og av skummetmelka lager vi den tradisjonsrike osten pultost. Fløta blir enten til tjukk og god rømme eller kinnet til smør.


I perioder fyrer vi opp jerngryta i ysteriet. Her lager vi blant annet surmyssmør, en sur og hard ost som blir til ved at den sure mysa fra pultosproduksjonen kokes i timesvis til en tykk masse. Gubbost og brunost koker vi også når vi har tid og anledning.

 Pultost

Pultost er vårt hovedprodukt. Vi produserer årlig rundt

2000-2500 kilo. Det var litt tilfeldig at det ble akkurat pultost. Etter å ha prøvd å yste litt forskjellig, var det tydelig at det var pultost folket i Hedmark ville ha. Vi har gradvis økt produksjonen etter etterspørselen og har nå kommet til et nivå vi har kapasitet til og er fornøyde med.


Ingen pultost er lik! Selv ikke her, hvor vi yster pultost så ofte, får vi den lik hver gang. Osten påvirkes av hva kua spiser, hvor langt hun er i laktasjonen, syrning og modning. Det er med på å gjøre pultost til et spennende, men også utfordrende produkt å lage!


Vi ble tildelt bronse i 2015 og sølv i 2017 i NM i Gardsost for vår pultost.

Pultosten vår kan kjøpes i følgende butikker:Joker Osen

Joker Jordet

Joker Åkrestrømmen

Joker Otnes

Joker Brenneriroa

Lundgubben Engerdal

Coop Mega Trysil

Spar Rena

Rema 1000 Rena

Rema 1000 Elgen

Rema 1000 Trysilveien

Meny Kremmertorget

Løten Nærstasjon


Smør

Fløtes tilsetes syrekultur og syrnes til rømme. Og av rømme lager vi godt smør! Smør som er laget på rømme har ofte en mer syrlig smak enn smør laget på fløte, som de fleste av oss er vandt med.

Fremstilling av smør er en omstendelig prosess. Smøret kinnes i en smørkinne, det må vaskes i rent vann, knas for å få ut vann, saltes og knas igjen. Heldigvis har vi en maskin som gjør det meste av jobben, men det er likevel en tidkrevende prosess å lage smør.

Om sommeren blir smøret ekstra godt, da kyrne går på beite. Smøret blir ekstra gult og pga fettsammensetningen mykere enn vintersmøret.

Vi sender smør i posten. Pris pr kilo smør er 230 kr, over 10 kilo 200 kr kiloen. Porto kommer på 175 kr.Rømme

Vi lager også tjukk, gul og god rømme! I 2017 vant vu GULL i NM i gardsost for vår gode rømme!

I